Benvidos


Belvís

Belvís
Seminario Menor de la Asunción - Santiago

miércoles, 2 de junio de 2010

COMIDA DE FESTA (R.G.R.)


Xa que estamos de festa , estas na nosa terra dificilmente se entenden sen o correspondente xantar para a ocasión.Vouvos dar unha receita experimentada para, cando teñades tempo e ganas, a fagades

A sobremesa pódense deixar preparadas a véspera. Neste tempo vai ben uns limóns ou laranxas xeados.
Mércanse os limóns e laranxas que non teñan a tona moi gorda. Fáiselle un corte para quitarlle o sombreiro e cunha culler baléiraselle a polpa nun prato sopeiro. Quítanse as peles e as pebidas meticulosamente,sobre todo nos limóns para que non amarguen.

Por cada limón ou laranxa que se queira preparar nádese, ao baleirado, unha medida de yogur de nata líquida e pásase pola batedora. Próbase. Se se nota aceda bótase un pouco de azucre e as laranxas quédalle ben unha pinga de viño de O Porto.

Reénchense os limóns e laranxas,non de todo, cóbrense co sombreiro e métense no conxelador para o día seguinte quitalos cando se van consumir na sobremesa. Bo proveito¡

1ª Prato uns mexillóns chamados ao vapor. Mércanse comprobando que veñan dunha depuradora de calquera das vilas da Ría da Arousa. Precísase un Kg e medio. por comensal. Lávanse e quítanselle as barbas. Nunha pota grande ponse un vaso de auga e unhas areas de sal cunha folla ou dúas de loureiro e póñense a cocer uns 10 0u 15 minutos. Deben apagarse cando as viandas se desprenden da cuncha enteiras e non queda pegado o chamado botón na cuncha. Este é o criterio. E mellor pasarse porque cozan de mais que de menos.
Escórreselles a auga e para a mesa. Acompáñanse cunhas pingas de limón e un bo pan de Carral, Cea ou de Carballo.
Se non se cocen deste modo, dívolo o fillo dun dos primeiros bateeiros da Ría da Arousa,desnatúranse e perden o verdadeiro sabor que teñen que ter cando están en comida. Sempre non meses de R e nos outros hai que probar. Cando desovan están fracos, azuis ou negros e non se deben comer que non saben a nada .Para ter seguridade pides a véspera medio Kg. Cócelos e se están en comida o día seguinte mercas os que precises. Na casa de Alfonso Fernéndez Barros poñíanos coa vianda nunha cuncha e cun pouco de maionesa que lles queda moi ben.

2º prato unha empanada de xoubas. Que sexan galegas. Son mais anchas .Precisase unha ducia por persoa. Quítaselles a cabeza e a tripa,lávanse e resérvanse cunha area de sal. Se non se quere facer a masa hai nos Eroski unha masa de empanada co nome comercial de” La Cocinera” que é moi boa. Cómpranse dúas masas unha para a parte de arriba e outra para a de abaixo.

Acéndese o forno a temperatura media 170-190. Ponse nunha tixola tres ou catro cebolas picadas finas con tres ou catros culleradas de aceite de oliva. Déixanse pochar a fogo lento cunhas areas de sal para que súen e queden amareladas. Pódese engadir un tomate pelado picado en cadrados e unhas tiras finas de pimento verde ou roxo en xuliana. Tamén pode levar unha pizca de pimento ou azafrán en po.

Ponse nunha empanadeira ,cuberta con po de fariña, primeiro a capa de embaixo. Repártese ben a zaragallada en toda a base deixando libres os bordes e despois vanse colocando as xoubas alternando rabos con parte mais anchas para aproveitamento do espazo. Colocando unha ducia por persoa. Para o tamaño desas masas industriais collen 50 en cada empanada calcándoas ben.

Apértanse os bordes ben coa man ou valéndose dun garfo ou trinchante que cerre polos bordes ben a masa. Faise un burato no medio para que respire e métese ao forno. Se sobaron algunhas tiras de masa ou se reservaron pódense por uns adornos. A media cocción, cun pincel de cociña, pódese pintar co aceite que sobrou de fritir a cebola e daralle unha cor bonita se levou pimento ou azafrán. Aos 35 ou 40 minutos estará lista. Xa avisa polo olor que sal do forno.

Nesta época hai xoubas excelentes pero noutra época tamén se pode facer con xoubas de lata. Está tamén deliciosa. Convén comprar esas latas redondas grandes que sae mellor economicamente e asegurarse de que son dunha conserveira de Arousa ou de Vigo. A igual tamaño e orixe e mellor mercar as mais caras. Hai mais posibilidades de que non sexan do mediterráneo.

Esta é a partitura agora a interpretala.

Boa compañía. Un bo viño e a vivir. Saúdos e saúde amigos para todos neste tempo de festas. Rafael

No hay comentarios:

Publicar un comentario